top of page

Rituals de Nadal


Els Nadals son dies en familia, i això sempre ens fan pensar en els qui no hi son. Tot i tenir-los presents dia a dia, es inevitable que en aquestes dates se’ns faci més feixuga la seva absència…

Sentim que son dies per a ser feliços, però potser no ens veiem en cor de somriure. Creiem que si celebrem les festes estem traint la seva memòria, ens fa massa mal comparar-nos amb els qui érem quan ells encara ens acompanyaven físicament, o recordar allò que havíem projectat que faríem quan ells hi fossin. El buit que deixen els nostres éssers estimats es fa més gran per Nadal… la familia estarà reunida, però hi haurà una cadira buida… Però i si aquest buit l’omplim amb el seu record??


****


Tots aquells a qui hem estimat, han deixat una marca a les nostres vides, una empremta. Quan es tracta d’un adult, el temps compartit amb ell ens haurà deixat aprenentatges, records, bromes, anècdotes… i tot un seguit de costums, tradicions, frases i gestos que ens faran pensar en ell i recordar-lo tot sovint. Per tal de mantenir viu el seu record, per Nadal podem mantenir certes tradicions que ens hi facin pensar: com seguir posant el seu tovalló a taula, deixar la seva cadira sense ocupar, servint-li una copa del seu vi o cava favorit, deixant-li a taula un dels seus dolços com a caprici… i podem brindar en nom seu, a la seva memòria. Podem preguntar-nos “què diria ell si fos aquí” i cadascun dels presents pot narrar allò que li vingui al cap, recordant a la seva manera a la persona que ens falta.

Si qui ens falta és un nadó o nen petit, podem preparar algun objecte infantil per a ell: simbolitzant-lo en la decoració nadalenca de l’arbre o la casa, posant un estel, un cor… decorant una espelma amb gomets o pintura i encendre-la per mantenir-lo brillant… representar-lo amb alguna figura del pessebre, una ovelleta, l’angelet, o per què no un caganer divertit que penseu que li faria riure…


Una altra bonica manera d’homenatjar el vostre fill pot ser comprar una joguina pensada per a la edat que tindria ara; i donar-la a entitats que en facin recollida, indicant que el regal es fa en nom del vostre fill i que us agradaria que anés destinat a un nen de la seva mateixa edat. El matí de Nadal i Reis sabreu que hi ha un nen somrient i jugant amb el regal que li ha fet el vostre fill.

Referències:

  • “Dale luz a tu bebé” Cor A Cor

  • https://manejodelduelo.com/mas-cerca-de-quien-ya-partio-en-esta-navidad/

  • Alba Payàs directora del Instituto de Psicoterapia Integrativa Relacional (IPIR) de Barcelona.

  • Documental “Aulki hutsak” La silla vacía, dirigido por Iñaki Peña Bandrés, médico de hospitalización a domicilio del Hospital de Zumárraga (Gipuzkoa) Festival Internacional Cine Invisible de Bilbao 2014: premio al mejor trabajo en euskera y premio del público.

  • http://ayudaenduelo.artmemori.com/es-navidad-y-en-casa-no-estamos-todos/

  • http://ayudaenduelo.artmemori.com/elijamos-como-vivir-nuestra-navidad/

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Buscar per tags
No hay etiquetas aún.
Segueix-nos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page